Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

"Καντελάμπρο των Άνδεων" ή "Κηροπήγιο των Άνδεων".

Απόσπασμα από το βιβλίο του Charles Berlitz, "Μυστήρια από Ξεχασμένους Κόσμους, Ανακαλύπτοντας χαμένους πολιτισμούς", 1972, κεφάλαιο 2, Απόκρυφα μηνύματα του παρελθόντος.


        "...Ίσως το εντυπωσιακότερο απ' αυτά τα αρχαία σχήματα να είναι το "Καντελάμπρο των Άνδεων" (Κηροπήγιο των Άνδεων), με μήκος 245 μέτρα, σκαλισμένο επάνω σε μια κατωφερή πλαγιά στο Παράκας του Περού, μέσα στον κόλπο του Πίσκο και φαίνεται καθαρά μόνο απ' τ' ανοιχτά του Ειρηνικού. Είναι ένα τεράστιο σκάλισμα που μοιάζει με κηροπήγιο, με τρίφωτη λυχνία ή με τρίαινα και φαίνεται να δείχνει προς την κοιλάδα της Νάζκα σαν γιγάντιο σήμα τροχαίας. Όταν το πρωτοείδαν οι Ισπανοί Κονκισταδόρες το πήραν για θείο σημάδι -Τριάδα- και το ερμήνευσαν σαν ενθάρρυνση για να συνεχίσουν να κατακτούν, να κατακτούν, να εκχριστιανίζουν και να σκλαβώνουν τους ντόπιους.
      Όταν εξέτασαν από κοντά τα 245 μέτρα του πάνω στον βράχο, οι Ισπανοί ανακάλυψαν ένα τεράστιο σκοινί δεμένο στο κεντρικό πηρούνι και υπήρχαν ενδείξεις, ότι και άλλα σχοινιά και σπάγγοι ήταν συνδεμένα με τα ακρινά πηρούνια, δημιουργώντας ένα σύμπλεγμα που η χρήση του έμεινε άγνωστη.
        Ο Ρόμπερτ Σαρρού προτείνει μια εξήγηση που έδωσε ένας Περουβιανός σχολιαστής, ο Μπελτράν Γκαρσία. Ο Μπελτράν Γκαρσία νομίζει ότι το "Καντελάμπρο" ήταν ένας παλιρροιακός υπολογιστής, αλλά επίσης "...(αυτό) το σύστημα, εξοπλισμένο με αντίβαρα, κλιμακωτές σκάλες και σχοινιά που γλιστρούσαν επάνω σε τροχαλίες, αποτελούσε ένα γιγαντιαίο σεισμογράφο ακριβείας, ικανό να καταγράφει τελλουριακά κύματα και σεισμικές δονήσεις, όχι μόνο του Περού, αλλά ολόκληρου του Πλανήτη..."

Εκδόσεις Ωρόρα, μετάφραση Ντίνου Γατρουφαλιά, 1976




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Καντελάμπρο των Άνδεων" ή "Κηροπήγιο των Άνδεων".

Απόσπασμα από το βιβλίο του Charles Berlitz, "Μυστήρια από Ξεχασμένους Κόσμους, Ανακαλύπτοντας χαμένους πολιτισμούς", 1972, κεφάλα...